Lahden Sugata ry

Seura on perustettu Judoseura Lahden Sugatana Joulukuun 4. päivänä 1969, jolloin harjoiteltiin vain judoa. Taido ilmestyi mukaan toimintaan vuonna 1972 kun japanilainen opiskelija Minoru Okanda, 2 dan, ilmestyi Lahteen judotreeneihin. Treenien lopussa hän kysyi, ketkä haluisivat alkaa opettelemaan uutta lajia, taidoa, ja lähes kaikki olivat halukkaita. Alussa ei varsinaisia taidokursseja järjestetty, vaan oppilaita otettiin mukaan lennosta. Okandan palattua Japaniin 1973, taido-opetusta jatkoi toinen japanilainen opiskelija, Kenji Uemura, 4 dan. Ensimmäinen virallinen alkeiskurssi järjestettiin 21.10.1974, kooltaan 25 henkilöä.


Taidon historia Suomessa

Aktiivisen taidotoiminnan voidaan katsoa alkaneen n.1976, jolloin japanilaiset Taido-opettajat Yetsu Tanaka ja Mutsuo Katami vierailivat Suomessa. Vierailun seurauksena opintomatkalle Japaniin v.1977 lähtivät suomalaiset taidokat Jukka Kirsi ja Tuula Junden. Tällä matkalla oli suuri merkitys Taidon vakiinnuttamiseksi Suomessa. Myöhemmin Jukka Kirsistä tuli ensimmäinen puheenjohtaja Suomen Taidoliitossa ja Taidoliiton päävalmentaja. Tämän jälkeen ovat vuorovuosin suomalaiset hakeneet lisäoppia Japanista ja japanilaiset opettajat tuoneet sitä Suomeen.

Vuonna 1978 perustettiin Suomeen toinen taidoseura ja sen jälkeen niitä on perustettu noin vuosittain. Samana vuonna järjestettiin myös ensimmäiset SM-kilpailut. Seurojen lisääntyessä ja kasvaessa tuli tarve saada seuroille kattojärjestö, minkä seurauksena perustettiin Suomen Taidoliitto v.1981.

Vuonna 1984 Suomen Taidoliitto liittyi Maailman Taidoliittoon ja osallistui ensimmäisiin MM-kilpailuihin. Suomen Jukka Kirsi voitti henkilökohtaisen kultamitalin ottelussa sekä tekniikkakilpailussa ja Suomen miesten joukkue sai hopeaa joukkueottelussa. Samana vuonna pidettiin myös nuorten SM-kilpailut. Seurojen kasvun ja kehityksen seurauksena järjestettiin ensimmäiset seurojen väliset joukkueiden SM-kilpailut v.1986.